FOTÓ & KIÁLLÍTÁS: Sherlock Holmes múzeum, London
2010. augusztus 22. írta: Monty H.

FOTÓ & KIÁLLÍTÁS: Sherlock Holmes múzeum, London

Ha vannak világhíres címek a világon – márpedig vannak –, akkor ezek közül kettő is Londonban található. Az egyik nyilván a Downing Street 10, a másik a Baker Street 221/b, ahol a halhatatlan angolok egyik különösen népszerű képviselőjének múzeuma található. Én még az idén bemutatott játékfilm érkezése előtt néztem be ide, de lefogadnám, hogy a látogatottság azóta legalább másfélszeresére nőtt…

Monty: sherlockmuseum-monty20

A nem is olyan rövid sor kivárása után kis csoportokban engedik be a látogatókat, akiket ez a gentleman, név szerint Dr. Watson fogad, jó házigazda módjára. A többszintes lakás egy része a viktoriánus kornak megfelelően van berendezve, méghozzá meggyőző hitelességgel.
Monty: sherlockmuseum-monty01 Monty: sherlockmuseum-monty04 Monty: sherlockmuseum-monty06 Monty: sherlockmuseum-monty07
Néhány szoba Holmes híresebb eseteinek állít emléket, elsősorban viaszfigurák segítségével. Kedvencem a Musgrave-szertartás. (Nem különösebben izgalmas történet, de Zórád Ernő gyönyörű képregényt festett belőle…)
Monty: sherlockmuseum-monty14 Monty: sherlockmuseum-monty15 Monty: sherlockmuseum-monty10
Ez a dosszié tartalmazza a mesterdetektívnek írt rajongói levelek legjobbjait. Az itt láthatót egy kislány írta, szövege a következő:

Kedves Uram!
Tudna nékem segíteni egy apró probléma megoldásában? A macskáim éjszaka eltűnnek, aztán másnap felbukkannak, mintha mi se történt volna. Aztán egész nap csak alszanak!
Boldog új évet kívánok.
Tisztelettel,
Louise (10 éves)


Monty: sherlockmuseum-monty12

 

Hát ez se semmi… Egy korabeli felhívás, mely az emberek tudtára adja, hogy lehetőleg ne dobálják el a banán, a narancs és az egyéb gyümölcsök héját, mert azokon még el is lehet csúszni, mely balesetekhez vezethet…
Monty: sherlockmuseum-monty16

A múzeum mellett ajándékbolt húzódik meg, amit – még ha semmit nem is akarunk venni – érdemes megnézni, mert a hangulata ennek is ott van.
Monty: sherlockmuseum-monty18
Maga a múzeum nem túl nagy, fél-egy óra alatt bejárható. A belépődíj nem éppen alacsony, de az egésznek olyan hangulata van, hogy nyugodtan beilleszthető néhány „komolyabb” tárlat mellé. Főleg, ha még mindig a már említett filmváltozat hatása alatt vagyunk.

A Londoni Sherlock Holmes Társaság jóvoltából 1999-ben került a helyére ez a szobor, mely néhány száz méterre a múzeumtól, a sarkon túl, nem messze Madame Tussaud panoptikumától áll.
Monty: sherlockmuseum-monty22  

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr242230798

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása