HTML

Monty blogja

Filmek, könyvek, zene, meg ami belefér.

Címkék

afganisztáni háború (28) akciófilm (128) alfred hitchcock (6) alien (12) állatok (7) al pacino (3) amerikai polgárháború (6) andy mcnab (5) animációs film (7) anzac (9) ardenneki csata (19) arnold schwarzenegger (6) audrey hepburn (12) bábfilm (1) batman (5) blog (4) börtönfilm (5) cary grant (8) christian bale (14) chris ryan (11) cindy crawford (2) cod (8) colin firth (3) csecsen háború (1) csendes-óceán (21) damien lewis (2) diane kruger (10) dokumentumfilm (11) dráma (157) d nap (52) ejtőernyősök (26) életrajz (50) életvezetés (14) elso vilaghaboru (45) évforduló (115) falklandi háború (2) filmgyártás (6) fps (28) francia film (12) frank miller (4) gallipoli (9) gengszterfilm (3) george clooney (5) gérard philipe (4) grace kelly (12) gwyneth paltrow (2) háborús film (140) hadtörténelem (66) hagyományőrzés (4) harcjármű (12) hegymászás (4) hellókarácsony (6) heltai jenő (2) hidegháború (60) horror (9) humphrey bogart (1) hürtgeni csata (2) huszár (5) idegenlégió (4) időutazás (3) ingrid bergman (3) iraki háború (48) irodalom (26) iskola (3) james bond (15) james dean (4) jane russell (1) jason statham (5) jean-paul belmondo (1) jean reno (1) johnny depp (2) john wayne (2) joseph fiennes (3) jude law (5) jugoszláv háború (2) kalandfilm (17) keira knightley (3) kémkedés (28) kennedy (4) képregényfilm (16) koreai háború (5) krim (1) krimi (52) különleges alakulatok (92) leonardo dicaprio (6) liam neeson (10) london (5) magyar film (13) makettezés (35) marilyn monroe (1) marion cotillard (4) market-garden hadművelet (4) mark wahlberg (3) második világháború (146) mel gibson (3) mesterlövészek (20) michael caine (9) michael fassbender (7) michael j fox (4) mickey rourke (7) moha (5) monte cassino (2) napóleoni háborúk (5) nicole kidman (2) öböl háború (39) ókor (11) orosz film (4) penelope cruz (6) peter sellers (2) quentin tarantino (2) rejtély (1) rejtő jenő (5) republic commando (6) repülés (35) robert capa (6) robert de niro (4) robert downey jr (4) rock n roll (11) romantikus film (45) romy schneider (1) rudolf péter (3) russell crowe (6) sarah brightman (7) sas (26) scarlett johansson (3) scifi (127) seal (17) sean bean (3) sean penn (3) spanyol polgárháború (3) spartacus (4) sport (12) star wars (93) stephen king (3) stratégia (6) strike back (5) swat (3) sylvester stallone (9) szimulátor (2) sztálingrád (3) tengerészgyalogosok (52) thriller (7) történelmi (1) történelmi film (15) transformers (3) vallás (6) vb (1) vietnami háború (49) vígjáték (40) világűr (5) western (12) william wyler (4) woody allen (4) zenés film (11) zórád ernő (10) zsoldos (4) Címkefelhő

Utolsó kommentek

2010.07.30. 10:02 Monty H.

FILM: James Bond-sorozat 6. rész – Érdekességek


Az utolsó öt cikkben végigmentünk a klasszikus James Bond-filmeken és -színészeken. Zárszóként most a sorozattal kapcsolatos legek következnek, vagyis a a legszemrevalóbb nők, a legérdekesebb tények és a legjobb zenék – a teljesség igénye nélkül, nem feltétlenül ebben a sorrendben és abszolút szubjektíve.

bond007.jpg

Előbb azonban minden kedves olvasómat kérem, nyilatkozzon kedvenc Bond-színészét illetően. 

 
ÉRDEKESSÉGEK
Itt és most csak egy pár dolgot sorolnék fel, mivel senkit nem akarok untatni, de alapszinten érdemes legalább a fő karakterek titkaiba betekinteni.

Nem meglepő, hogy a klasszikus Bond-figura tulajdonképpen egy romantikus változata Ian Fleming személyiségének: ugyanazokba az iskolákba jártak, ugyanazokat az ételeket favorizálják, ugyanúgy isznak és dohányoznak, s nőideáljuk is azonos. Mindketten a brit haditengerészetnél szolgáltak, mindketten parancsnoki rendfokozatig vitték. Testmagasságuk, frizurájuk és szemszínük is azonos.

Flemingnek eredetileg nem tetszett Sean Connery, mondván, nem ilyennek álmodta meg a 007-est. Kedvese viszont azon a véleményen volt, hogy a skót óriás igenis rendelkezik a szükséges vonzerővel. A Dr. No premierje során aztán Fleming véleménye is megváltozott – Connery játéka egészen lenyűgözte.

A híres főgonosz, Ernst Stavro Blofeld az író, Ian Fleming etoni diáktársától, Tom Blofeldtől kapta nevét. További érdekes tény, hogy a történet szerint a karakter születésnapja (1908. május 28.) megegyezik Flemingével. Az aranypisztolyos férfi névadója, egy bizonyos Scaramanga ugyanígy egy iskolába járt vele, de róla tudni, hogy Fleming nem kedvelte.

A legtöbb Bond-színész már szerződtetése előtt szóba került a főszerepre, de ilyen-olyan okokból nem jött össze a dolog: George Lazenby (a második) lett volna az első, ha Connery hosszas gondolkodás után nem bólint rá; Timothy Dalton (a negyedik) lett volna a második, de úgy találta, még fiatal a szerepre a maga 21 évével; Roger Moore (a harmadik) is potenciális jelölt volt a másodikra, de Az angyal című sorozatának készítése miatt éppen nem ért rá; Pierce Brosnan (az ötödik) lett volna a negyedik, de akkori szerződése ezt megtiltotta neki…

Bond szerepét többek közöt felajánlották Cary Grantnek és James Masonnek is. Előbbi csak egy, utóbbi csak két Bond-filmet vállalt volna, ezért inkább más színész után néztek a producerek. A többi potenciális jelölt közül talán Richard Burton volt a leghíresebb.

 

Na, a következő téma előtt lássunk gyorsan még egy szavazást, hiszen a filmek közül is megvannak a magunk kedvencei.

polls & surveys

 

A LEGJOBB FŐCÍMDALOK

A Norman Barry-féle híres főcímzenét számos híres zenész és popbanda feldolgozta már, többek között Moby, Paul Oakenfold és a Beatles. Itt és most azonban a főcímdalokról lesz szó, melyeket többek között olyan művészek énekeltek, mint Tina Turner, Madonna, Sheryl Crow vagy Tom Jones. Itt is megvan mindenkinek a saját kedvence, én pedig természetesen saját szájízem szerint válogattam.
 

 
*Thunderball (Tűzgolyó)
Tom Jones


A méltán híres Tom Jones apait-anyait beleadott a dalba… A felvételnél az utolsó sort – ahol ugyebár igencsak ki kell húzni a Thunderball szót – még kiénekelte, aztán dülöngélni kezdett és elájult szegény… De a szám tényleg jó lett.

He always runs while others walk,
He acts while other men just talk,
He looks at this world and wants it all,
So he strikes like Thunderball.

He knows the meaning of success,
His needs are more so he gives less,
They call him the winner who takes all,
And he strikes like Thunderball.

Any woman he wants he'll get
He will break any heart without regret.

His days of asking are all gone,
His fight goes on and on and on,
But he thinks that the fight is worth it all,
So he strikes like Thunderball.
Mindig roham, míg mások sétálnak,
Ő cselekszik, míg mások csak beszélnek
Ránéz a világra és magának akarja,
Úgy csap le, akár egy tűzgolyó

Tudja, mi fán terem a siker,
Neki több kell, így kevesebbet ad
Ő a nyertes, aki mindent visz,
És úgy csap le, akár egy tűzgolyó

Bármilyen nőt akar, megkapja
Bárki szívét összetöri

Többé soha nem kér semmit,
Küzdelme soha nem ér véget
De szerinte a küzdelem akkor is megéri
Ezért lecsap, akár egy tűzgolyó

 

 

*Diamonds are forever (Gyémántok az örökkévalóságnak)
Shirley Bassey


A híres Shirley Bassey-féle dallal kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy a zeneszerző, John Barry annyit mondott a dalszövegírónak, hogy gyémántokat kell említeni benne, de úgy, mintha egy férfi nemi szervről lenne szó. Így aztán, mikor Shirley azt énekli, hogy „fogdosd, vetkőztesd és simogasd”, igazából nem is gyémántokról énekelt, de ezt akkor még nem tudta… Az énekesnő egyébként három alkalommal énekelt Bond-dalt (Goldfinger, Gyémántok az örökkévalóságnak és Holdkelte).
 

Diamonds are forever
They are all I need to please me,
They can stimulate and tease me,
They won't leave in the night,
I've no fear that they might desert me.
Diamonds are forever,
Hold one up and then caress it,
Touch it, stroke it and undress it,
I can see ev'ry part,
Nothing hides in the heart to hurt me.
I don't need love,
For what good will love do me?
Diamonds never lie to me,
For when love's gone,
They'll lustre on.
Diamonds are forever,
Sparkling round my little finger.
Unlike men, the diamonds linger;
Men are mere mortals who
Are not worth going to your grave for.
I don't need love,
For what good will love do me?
Diamonds never lie to me,
For when love's gone,
They'll lustre on.
Diamonds are forever, forever, forever.
Diamonds are forever, forever, forever.
Forever and ever.
A gyémántok örökké tartanak
Csak ennyi kell a boldogságomhoz
Ösztönöznek és incselkednek velem
Nem hagynak faképnél az éjszaka közepén,
Nem félek, hogy cserbenhagynak
A gyémántok örökké tartanak
Végy egyet a kezedbe és dédelgesd
Fogdosd, simogasd és vetkőztesd
Minden részét láthatom
Semmit sem titkol el, hogy megbántson vele
Nem kell a szerelem
Mert mire jó az nekem?
A gyémántok sohasem hazudnak nekem,
Mert mikor a szerelem elmúlik,
A gyémántok tovább csillognak
A gyémántok örökké tartanak
A kisujjamon csillognak
A gyémántok megmaradnak, nem úgy, mint a férfiak
A férfiak halandó lények, akik arra sem érdemesek,
hogy a sírodhoz járuljanak
Nem kell a szerelem
Mert mire jó az nekem?
A gyémántok sohasem hazudnak nekem,
Mert mikor a szerelem elmúlik,
A gyémántok továbbcsillognak
A gyémántok örökké, örökké, örökké tartanak
A gyémántok örökké, örökké, örökké tartanak

 

 

*Live and Let Die (Élni és halni hagyni)
Paul McCartney & Wings


Ezt a dalt még Oscar-díjra is jelölték. Paul és Linda McCartney szerzeményéről van szó. Köztünk szólva, nekem jobban bejött, mint maga a film.
 

When you were young and your heart was an open book
You used to say live and let live
(you know you did, you know you did you know you did)
But in this ever changing world in which we live in
Makes you give in and cry

Say live and let die
Live and let die
Live and let die
Live and let die

What does it matter to ya
When you got a job to do
You gotta do it well
You gotta give the other fellow hell

When you were young and your heart was an open book
You used to say live and let lifve
(you know you did, you know you did you know you did)
But in this ever changing world in which we live in
Makes you give in and cry

Say live and let die
Live and let die
Live and let die
Live and let die
Mikor még fiatal voltál és a szíved nyitott könyv volt
Azt mondogattad, „élni és élni hagyni”
(Tudod, hogy így volt)
De változó világban élünk
És végül meghátrálsz és sírsz

Mondd hát, „élni és halni hagyni”
Élni és halni hagyni
Élni és halni hagyni
Élni és halni hagyni

Mit számít neked
Ha dolgod van,
Jól kell csinálnod
És eltaposni a másikat

Mikor még fiatal voltál és a szíved nyitott könyv volt
Azt mondogattad, „élni és élni hagyni”
(Tudod, hogy így volt)
De változó világban élünk
És végül meghátrálsz és sírsz

Mondd hát, „élni és halni hagyni”
Élni és halni hagyni
Élni és halni hagyni
Élni és halni hagyni

 

 

 

*For Your Eyes Only (Szigorúan bizalmas)
Easton Sheena

          
Meg kell jegyezzem, az eredeti cím, a For Your Eyes Only eleve kétértelmű. Szó szerint azt jelentené, hogy „Csak a szemedért”, esetleg „Csak a szemednek” – ez utóbbiból származik a másik jelentés, mivel a mondat gyakran olvasható szigorúan titkos dokumentumokon, ahol is azt jelenti, hogy tilos másolatot készíteni róla, s innen jött a film címe is, a Szigorúan bizalmas. Ebből következően viszont a fordításban is el kellett döntenem, valójában mit is jelentene itt. A dalt Oscar-díjra is jelölték. 

For your eyes only, can see me through the night
For your eyes only, I never need to hide
You can see so much in me, so much in me that's new
I never felt until I looked at you

For your eyes only, only for you
You'll see what noone else can see, and now I'm breaking free
For your eyes only, only for you
The love I know you need in me,
the fantasy you've freed in me
Only for you, only for you

For your eyes only, the nights are never cold
You really know me, that's all I need to know
Maybe I'm an open book because I know you're mine
But you won't need to read between the lines

For your eyes only, only for you
You see what no one else can see,
and now I'm breaking free
For your eyes only, only for you
The passions that collide in me,
the wild abandoned side of me
Only for you, for your eyes only
Csak a szemeidért, amikkel éjszaka is látsz engem
Csak a szemeidért, soha nem kell elbújnom
Annyi mindent látsz bennem, annyi mindent, ami még új
Amit nem éreztem, míg meg nem láttalak

Csak a szemeidért, csak teérted
Meglátod, amit más nem láthat
És most végre kiszabadulok
Csak a szemeidért, csak teérted
A szerelmem, ami neked is kell,
A képzelet, amit felszabadítottál bennem
Csak a szemeidért, csak teérted

Csak a szemeidért, az éjszakák már sohasem lesznek hidegek
Igazán ismersz, csak ennyit kell tudnom
Talán már nyitott könyv vagyok előtted, mert tudom, enyém vagy
De nem kell a sorok között keresgélned

Csak a szemeidért, csak teérted
Látod, amit más nem
És most végre kiszabadulok
Csak a szemeidért, csak teérted
A bennem dúló szenvedély,
Az elnyomott vadságom
Csak teérted, csak a szemeidért

 

 

*From Russia With Love (Ororszországból szeretettel)
Matt Monro


Ez a dal aztán kellően ódivatú, de ettől szép. Olyan merengős-romantikus, a hatvanas évek stílusában.

From Russia with love I fly to you
Much wiser since my goodbye to you
I've travelled the world to learn
I must return from Russia with love

I've seen places, faces and smiled for a moment
But oh, you haunted me so
Still my tongue tied, young pride
Would not let my love for you show
I case you say no

To Russia I flew but there and then
I suddenly knew you'd care again
My running around is through
I fly to you, from Russia with love

 
Oroszországból szeretettel hozzád repülök
Bölcsebb vagyok, mióta búcsút intettünk
Körbeutaztam a világot, hogy tanuljak,
Ororszországból szeretettel kell hazatérjek

Láttam helyeket, arcokat és el is mosolyodtam
De az emléked kísértett
De nem mondhattam ki, a büszkeség tette,
Hogy nem mutattam ki a szerelmemet,
Mert féltem, nemet mondasz

Oroszországba repültem, de aztán
Hirtelen rájöttem, megint érdekelnélek
A bolyongásomnak vége
Hozzád repülük, Oroszországból szeretettel

 

 

*The Spy Who Loved Me (A kém, aki szeretett engem)
Carly Simon


Ez a dal is nagy sikert aratott, a kislemez a toplisták első és második helyén is megfordult akkoriban, sőt, Oscar-díjra is jelölték.

Nobody does it better
Makes me feel sad for the rest
Nobody does it half as good as you
Baby, you're the best

I wasn't lookin', but somehow you found me
I tried to hide from your love light
But like heaven above me
The spy who loved me
Is keeping all my secrets safe tonight

And nobody does it better
Though sometimes I wish someone could
Nobody does it quite the way you do
Why'd you have to be so good?

The way that you hold me
Whenever you hold me
There's some kind of magic inside you
That keeps me from runnin'
But just keep it comin'
How'd you learn to do the things you do?

And nobody does it better
Makes me feel sad for the rest
Nobody does it half as good as you
Baby, baby
Darling, you're the best
Baby, you're the best
Baby, you're the best
Senki nem csinálja jobban
Szinte sajnálom a többieket
Feleennyire jól sem csinálja senki
Drágám, te vagy a legjobb

Nem is kerestelek, de te valahogy rám találtál
Próbáltam elbújni szerelmed fénye elől
De olyan volt, mint a mennyország
A kém, aki szeretett engem
Ma éjjel minden titkom biztonságban van

És senki nem csinálja jobban
Bár néha úgy érzem, bárcsak lenne ilyen
Senki nem csinálja úgy, ahogy te
Miért is vagy ennyire jó?

Ahogy átölelsz,
Amikor átölelsz
Valamiféle varázslat lappang benned
Csak ezért nem szaladok el
Hagyom, hogy elárasszon
Hogyan tanultad meg mindezt?

És senki nem csinálja jobban
Szinte sajnálom a többieket
Feleennyire jól sem csinálja senki
Drágám, drágám
Kedvesem, te vagy a legjobb
Drágám, te vagy a legjobb
Drágám, te vagy a legjobb

 

 

*The World Is Not Enough (A világ nem elég)
Garbage

Ez a szám is a toplisták élére került és számos remix készült belőle. A szövege nekem különösen tetszik, főleg, hogy a filmben is szereplő kulcsmondat ("Nincs értelme élni, ha nem érzed az életet.") is belekerült.

I know how to hurt
I know how to heal
I know what to show
And what to conceal
I know when to talk
And I know when to touch
No-one ever died from wanting too much

The world is not enough
But it is such a perfect place to start, my love
And if you're strong enough
Together we can take the world apart, my love

People like us
Know how to survive
There's no point in living
If you can't feel the life
We know when to kiss
And we know when to kill
If we can't have it all
Then nobody will

The world is not enough
But it is such a perfect place to start, my love
And if you're strong enough
Together we can take the world apart, my love

I feel sick
I feel scared
I feel ready
And yet unprepared

The world is not enough
But it is such a perfect place to start, my love
And if you're strong enough
Together we can take the world apart, my love

The world is not enough
Tudom, hogyan rontsak
Tudom, hogyan gyógyítsak
Tudom, mit kell megmutatnom
És mit kell elrejtenem
Tudom, mikor kell beszélnem
És tudom, mikor kell bájolognom
A nagyravágyásba még senki nem halt bele

A világ nem elég,
De kezdetnek tökéletes, drágám
És ha elég erős vagy
Együtt legyőzhetjük a világot, drágám

A hozzánk hasonlók
Tudják, hogyan maradjanak életben
Nincs értelme élni
Ha nem érzed az életet
Tudjuk, mikor kell csókolni
És mikor kell ölni
Ha nem lehet a miénk minden,
Ne legyen senkié

A világ nem elég,
De kezdetnek tökéletes, drágám
És ha elég erős vagy
Együtt legyőzhetjük a világot, drágám

Rosszul vagyok
Félek
Érzem, készen állok
És mégsem

A világ nem elég,
De kezdetnek tökéletes, drágám
És ha elég erős vagy
Együtt legyőzhetjük a világot, drágám

A világ nem elég

 

*Die Another Day (Halj meg máskor)
Madonna


Na igen, ez a dal sok rajongónál csapta ki a biztosítékot. Nekem nagyon bejött, úgyhogy ezek a vélemények persze nem izgatnak…

I'm gonna wake up, yes and no
I'm gonna kiss some part of
I'm gonna keep this secret
I'm gonna close my body now

I guess, die another day
I guess, die another day
I guess, die another day
I guess, die another day

I guess I'll die another day
I guess I'll die another day
I guess I'll die another day
I guess I'll die another day

Sigmund Freud
Analyze this
Analyze this
Analyze this

I'm gonna break the cycle
I'm gonna shake up the system
I'm gonna destroy my ego
I'm gonna close my body now

I think I'll find another way
There's so much more to know
I guess I'll die another day
It's not my time to go

For every sin, I'll have to pay
I've come to work, I've come to play
I think I'll find another way
It's not my time to go

I'm gonna avoid the cliche
I'm gonna suspend my senses
I'm gonna delay my pleasure
I'm gonna close my body now

I guess, die another day
I guess I'll die another day
I guess, die another day
I guess I'll die another day

I think I'll find another way
There's so much more to know
I guess I'll die another day
It's not my time to go

I guess, die another day
I guess I'll die another day
I guess, die another day
I guess I'll die another day
Another day…
Felébredek, igen és nem
Pár dolgot majd elmulasztok
Megtartom ezt a titkot
Bezárom most a testem

Szerintem halj meg máskor
Szerintem halj meg máskor
Szerintem halj meg máskor
Szerintem halj meg máskor

Asszem, máskor halok meg
Asszem, máskor halok meg
Asszem, máskor halok meg
Asszem, máskor halok meg

Sigmund Freud
Ezt fejtsd meg
Ezt fejtsd meg
Ezt fejtsd meg

Megtöröm a folyamatot
Felrázom a rendszert
Porba taposom az egómat
Bezárom most a testem

Asszem, más módszert keresek
Annyi tudás van még
Asszem, máskor halok meg
Még nem jött el az időm

Mert minden bűnért fizetnem kell
Dolgozni és játszani jöttem
Asszem, más módszert keresek
Még nem jött el az időm

El fogom kerülni a kliséket
Be fogom zárni az érzékeimet
Későbbre hagyom az örömöt
Bezárom most a testem

Szerintem halj meg máskor
Szerintem, máskor halok meg
Szerintem halj meg máskor
Szerintem, máskor halok meg

Asszem, más módszert keresek
Annyi tudás van még
Asszem, máskor halok meg
Még nem jött el az időm

Szerintem halj meg máskor
Szerintem, máskor halok meg
Szerintem halj meg máskor
Szerintem, máskor halok meg
Máskor…

 

 

A LEGSZEBB BOND-NŐK
Látom már, hogy ezzel magamra haragítok majd néhány olvasót… Igen, tudom, rengeteg szép hölgy megfordult a sorozatban, de most kénytelen voltam leszűkíteni a kínálatot tízre. Mindegyikük pályázhatna „az adott évized szexbombája” címre, de többségük szerencsére nem egyszerűen vonzó, hanem intelligens, netán gonosz is volt, szeretőként, kollégaként vagy ellenfélként.


Ursula Andress mint Honey Rider
(Dr. No)


Hát igen, már a legelső Bond-filmben megadták az alaphangot. Honey Rider egy cuki kis fehér bikiniben libben elő a habokból, és a 007-es már nem is a sziget veszélyeire figyel… Nem is csoda. Az egyik legemlékezetesebb és máig a leghíresebb Bond-girl. Az 1936-os svájci születésű hölgy szerencsére még több tucat filmben szerepelt. Annyit viszont illik tudni, hogy a Dr. Noban nem a saját hangján szólal meg.
 

 

 


Shirley Eaton mint Jill Masterson
(Goldfinger)


Ez a buja szőke ikonikus figurája lett a sorozatnak a filmben látható halálnemének köszönhetően – egy rosszember aranyfestékkel vonta be őt (A quantum csendjében ez a kivégzési forma ismét előkerül, ám egy sokkal kellemetlenebb anyag felhasználásával). Feltűnt még többek között Az angyal című sorozatban, de a színészkedést a hatvanas évek végén abbahagyta.
 

 

 


Honor Blackman mint Pussy Galore
(Goldfinger)


Az idén 83 éves színésznő volt sokak szerint az egyik legmarkánsabb Bond-girl. Goldfinger személyi pilótájaként bukkan fel, és bár igen fagyos és gyakorlatias személyiség, a 007-es bájainak végül ő sem tud ellenállni. Filmbeli neve viszont túlontúl is beszédes (a „galore” bőséget jelent, a „pussy” pedig… na, ennek mindenki nézzen utána a szótárban maga!). Blackman a mai napig aktívan játszik, s feltűnt többek között a Bridget Jones naplójában is.

 

 

 
Jill St. John mint Tiffany Case
(Gyémántok az örökkévalóságnak)


Tiffany – van ugyebár egy Tiffany’s nevű ékszerbolt-hálózat, s a hölgy állítólag ott jött a világra, miközben édesanyja gyűrű után nézelődött… És ha már így alakult, gyémántcsempész lett belőle. Nagyon dögös, de semmi több.

 

 

 

 

 
Lois Chiles mint Holly Goodhead
(Moonraker)


Egy kiváló példa arra, hogy a Bond-girlök között kifinomult, sőt, művelt, mi több orvosi fokozatot elért nők is akadnak. Holly Goodhead a NASA kiküldött munkatársa, és őt sem olyan könnyű levenni a lábáról… (Neve persze kétértelmű: a „good head” ugyanis szlengben annyit tesz, mint „egy jó orális szex”.) Bondnak persze ő is megvolt. Az 1947-es születésű színésznő a magyar nézők számára a Dallas vagy a CSI című sorozatokból lehet még ismerős.

 

 

 


Barbara Bach mint Ánya Amaszova
(A kém, aki szeretett engem)


Tripla X néven az orosz titkosszolgálat egyik legjobb ügynöke… Nem is rossz. Amellett, hogy külsejét tekintve a férfimagazinok címoldalára való, nagyon kifinomult és ravasz, néha még Bond eszén is túljár (de később ezt visszakapja). Augusto Gregorini, majd Ringo Starr feleségeként egészen a nyolcvanas évek közepéig folytatta a színészkedést.

 

 

 

 


Talisa Soto mint Lupe Lamora
(A magányos ügynök)


Hát ennél beszédesebb név aligha kell egy Bond-girlnek... A hölgy a drogbáró kedvese a történet kezdetén, de hamarosan átpártol Bondhoz. Semmi extra, de még így is vérforraló ez a latin szépség, aki a „nem kifejezetten okos, de legalább segítőkész” kategóriát erősíti a sorozatban. Az idén 47 éves színésznő ezután nem szerepelt túl sok jelentős alkotásban, ezek közül talán a Mortal Kombat és a Drágám, add az életed lehet ismerős minálunk.

 

 

 


Izabella Scorupco mint Natalja Szimonova
(Aranyszem)


Ez a nő is képzett munkaerő, mármint saját szakmája, a számítástechnika terén, de Holly Goodheadtől eltérően nem hordja olyan magasan az orrát, viszont kedves, megértő, szexi és nem fél Bond oldalán harcba indulni. Ráadásul szinte a szomszédból származik a színésznő, Izabella ugyanis lengyel születésű, aki nemrég ünnepelte(?) 40. születésnapját. Feltűnt még A tűz birodalmában, illetve a Sienkiewicz-féle Tűzzel-vassal tévés feldolgozásában. Szívesen látnám még más szerepekben is…

 

 


Denise Richards mint Christmas Jones
(A világ nem elég)


Dr. Jones (nem, nem Indy) – lássuk be – eléggé sablonos karakter, de Denise Richards domborulatait egyszerűen nem lehet figyelmen kívül hagyni. Telt ajka se semmi, bár zavaróan sokszor hagyja tátva a száját, s összeszorított fogsora révén sokat ront az összhatáson. Azt hiszem, inkább a Vad vágyakban látott talentumai miatt fogunk rá emlékezni.

 

 

 
 

 

Rosamund Pike mint Miranda Frost
(Halj meg máskor)


A fehérbőrű szőkeség nevével összhangban (Frost=fagy) igen fagyosan kezeli Mr. Bondot. De csak eleinte… Ő is a nehezen megszerezhető trófeák közé tartozik, de sokkal több üresfejű libánál. Ráadásul a fegyverekhez és a kémkedéshez is ért egy keveset… Szerintem van olyan figyelemreméltó, mint az ugyanebben a filmben felbukkanó Hale Berry (aki Bondnak persze ugyanúgy megvolt)…

 

 

 

A legjobbak közé sorolnám még Claudine Auger-t (Tűzgolyó), Lana Woodot (Gyémántok az örökkévalóságnak), Corinne Cleryt (Holdkelte), Carole Bouquet-t (Szigorúan bizalmas), Carey Lowellt (A magányos ügyök), Famke Janssent (Aranyszem), Teri Hatchert (A holnap markában) és Hale Berryt (Halj meg máskor).

online surveys


Remélem, mindenkinek tudtam valami újat mondani a James Bond-sorozatról. Aki még nem ismerkedett meg a szériával, javaslom, tegyen egy próbát vele. Végül is, nem véletlenül kedvence ez oly sok embernek...

7 komment

Címkék: krimi james bond kémkedés akciófilm hidegháború


A bejegyzés trackback címe:

http://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr412185464

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

J. McClane 2010.07.30. 12:20:30

köszi a sorozatot. Klassz volt...

symor 2010.08.02. 13:13:29

Elsőként köszönöm, hogy végigvitted ezen a blogon James Bond ilyen tisztelettel kezelt liturgiáját. Köszönöm, amiért nem zavartál el egyre szélesedő kommentjeim miatt, amikben egyetértettem, vagy vitattam álláspontodat.

Tulajdonképpen megihlettél, kicsit utánagondoltam a dolgoknak, újrafaltam a meglévő Fleming regényeimet és beszélgettem a 007-esről másokkal, hogy milyennek látták, és ismerik.

Legtöbben természetesen a filmekből, ezért rászántam magam, hogy az utolsó hozzászólásomban leírok némi értekezést a regénybeli Bond alakjáról. A különbségekről, Bond valódi koráról és a kiadások minőségéről. Gyűjtöttem eredeti könyvborítókat, interjúkat Fleminggel (írásban és videón), aztán rájöttem, hogy ez már kicsit sok lenne kommentként, legalább egy Ryan szintű könyvsorozat áttekintés kapirgálódott össze.

Ezért eltettem, ami elkészült és maradok ennél, a sokkal ideillőbbnél, amit most írok.

Meg kell mondanom, elismeréssel és kicsit szomorúan :), hogy jelenleg, magyar nyelven ez az oldal kezeli a leginkább teljes körűen, értelmező szándékkal a Bond-jelenséget. Egynéhány száraz adatbázist és DVD-ajánlót leszámítva, a bejegyzéseidben találni a legérthetőbb ajánlót és összefoglalót.

Köszönöm, hogy hozzászólhattam!

hasznavehetetlen régensherceg · http://avegkezdete.tumblr.com/ 2010.08.02. 13:28:28

én is kedvelem a sorozatot. most nézem újra az egészet. a live and let die következik. én nem szavazok, mert nincs sok értelme. nincs kedvencem. talán lasenby lóg ki a sorból. Daniel Crage hiányzik a felsorolásból.

a sok milliárd azért egy kis túlzás, mivel a bolygón 6.5 milliárdnyian vagyunk csak

symor 2010.08.02. 14:29:52

A fent említett kutakodás eredményeként, anélkül, hogy belemennék Fleming irodalmi értekezésébe ezekre a videókra is ráakadtam.

Sajnos ezeknél is az angol nyelvértőknél az előny, mégis érdemes végignézni (ha beszéled a nyelvet), a blogon tárgyalt Bond-filmtémába a legmesszebbmenőkig belemennek a felvételeken szereplő kritikusok és filmértő módon kitárgyalják a sorozatot, több részletben.

1962-'68:

www.youtube.com/watch?v=3UQaFGSScRI

1969-'77:

www.youtube.com/watch?v=3ZOkacr2btQ

1979-'89:

www.youtube.com/watch?v=PjzYs7BCmsY

1995-2006:

www.youtube.com/watch?v=2rhHxoAZKWE

Monty H. 2010.08.03. 09:00:37

@symor: Nagyon köszönöm a hozzászólásaidat, én is picit újragondoltam kissé sebtiben kialakult nézeteimet, de ezek kifejtéséhez még néhány cikk kellene... Vagy egy könyv. Na, majd...
Viszont az eredeti regényekhez én is kedvet kaptam, úgyhogy lehet, hogy most már beszerzek néhányat eredetiben. A Dr. No állítólag elég jó könyvben.

Monty H. 2010.08.03. 09:11:55

@hasznavehetetlen régensherceg: Azért kérem a "hercig fenséget" , lehetőleg válasszon egy kedvencet, ha a végére ér...
A számok terén pedig igazad van, hamarosan kijavítom. Köszönöm.

hasznavehetetlen régensherceg · http://avegkezdete.tumblr.com/ 2010.08.03. 15:14:18

@Monty H.: ok, igazán nincs mit. a daniel craiget meg már megértettem miért nincs a felsorolásban...