KÖNYV: Killer Elite (Michael Smith)
2010. július 08. írta: Monty H.

KÖNYV: Killer Elite (Michael Smith)

Erről se fogunk az újságban olvasni…

Hogy a nyugati világ országainak haderejében mennyi és milyen különleges alakulat szolgált, mostanra lényegében közismert tény. Ebben a tekintetben valószínűleg az amerikaiak vinnék el a pálmát, ahol is minden fegyvernem rendelkezik elit egységekkel, bár sok esetben ez inkább hátrány volt, mint előny…

Éppen ezen fegyvernemek különböző csapatainak együttműködése, illetve ennek kudarca okozta a Teheránban fogva tartott amerikai túszok kiszabadítását célzó Saskarom fedőnevű hadművelet fényes bukását 1980-ban. A rendkívül (sőt, túlságosan is) összetett akció során olyan hibák és szerencsétlen véletlenek következtek be, melyek miatt még azelőtt félbe kellett hagyni a küldetést, hogy a katonák egyáltalán elindultak volna… A fiaskó komoly hatást gyakorolt az Egyesült Államok hadvezetésére, és a vietnami háború után először újra hangsúlyt kapott a különleges alakulatok szerepe, illetve egy közös parancsnokság létrehozása, ezek koordinálására (ebből lett a SOCOM).

Itt kezdődik „a Szervezetként” emlegetett szigorúan titkos egység története, mely az elmúlt harminc évben számos fedőnév alatt futott, de olyan misztikus légkör övezi, hogy még az elit katonák is alig tudnak róla valami érdemlegeset. Tagjait túlnyomórészt természetesen az amerikai haderők különleges feladatkörű egységeiből szedték össze, férfiakat és nőket vegyesen. Részt vettek a kolumbiai drogbárók elleni küzdelemben, harcoltak az olasz Vörös Brigádok túszejtőivel, felderítést végeztek Beirútban, kergették a tálibokat Afganisztánban, és persze Szaddam Husszein elfogásánál is segédkeztek. Létezésüket állandó szélmalomharc kísérte, melyet a hagyományos hadviselést támogató sokcsillagosokkal kellett vívniuk a Pentagon berkein belül és kívül.

A szerző, Michael Smith a Sunday Times munkatársa, a hírszerzés és a különleges alakulatok szakértője: tíz éven át szolgált a brit haderő hírszerző szolgálatánál, majd dolgozott a BBC-nél is. Kötete megírásához a Szervezet számos tagjával elbeszélgetett, mégis úgy érzem, kissé személytelen a könyv hangneme. A személyes élményeket ugyanis mindig háttérbe szorítja az elsősorban politikai jellegű csatározások kivesézése, az egyes műveletek ismertetése pedig korántsem tartalmaz annyi újdonságot és érdekességet, amennyire a fülszöveg alapján számíthatnánk. Inkább csak röpke bepillantást nyújt valamibe, ami olyan titkos, hogy a róla kapott információkat is eleve fenntartással kell kezelnünk…

A kötet tizenhat oldalnyi képmellékletet tartalmaz.

Killer Elite – The Inside Story of America’s Most Secret Special Forces Unit
Írta: Michael Smith
Cassell 2006
336 oldal

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr82120295

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása