FILM: Vidd hírül a spártaiaknak!
2010. április 10. írta: Monty H.

FILM: Vidd hírül a spártaiaknak!

John Wayne épp nem ért rá...

A vietnami háború lassan, de biztosan tört magának utat a filmvászonra a hetvenes években. Ekkoriban született meg több klasszikus, például A szarvasvadász és a Hazatérés, melyek egyértelműen háborúellenes alkotások. Ma már nehéz felfogni, de mellettük születtek olyan háborús filmek is, amelyek enyhén szólva furán vették ki magukat a vietnami trauma éveiben…


Az 1977-es Vidd hírül a spártaiaknak!  Daniel Ford Incident at Muc Wa című beszámolója alapján készült, és az amerikai beavatkozás korai időszakában, 1964-ben játszódik, a főszerepben amerikai katonai tanácsadók, akik dél-vietnami alakulatokhoz beosztva tevékenykednek. Barker őrnagy, a veterán tiszt legújabb feladata egy egykori francia támaszpont felderítése és biztosítása. Embere azonban kevés, az újonnan kapott katonák pedig nem túl bizalomgerjesztők. De a parancs az parancs…

A filmet látva nem tudtam kiverni a fejemből azt, hogy én ezt már láttam valahol. Nem is volt nehéz felidézni a John Wayne-féle Zöldsapkásokat, mely 1968 elején került a mozikba, és az első olyan amerikai alkotás volt, mely az amerikaiak vietnami háborúját mutatta be az összhatás félelmetesen hasonló. És persze nem ússzuk meg a szokásos közhelyek nélkül: a lelkes új hadnagyocska, a harcedzett, (túl) sokat látott őrmester, az idealista újonc, a szemüveges nagyokos tiszturam, ésatöbbi. A forgatókönyv nem túl meggyőző, egyedül Burt Lancester szájából hallunk öregkatonához méltó mondatokat, de azt sem túl gyakran. Talán csak ez, meg a korhű jelmezek sora, amit dicsérni tudnék most, mivel a film összességében inkább unalmas. 

A magyar DVD nemrég jelent meg. 2.0-ás magyar és angol hangot kapunk, illetve borzalmas félrefordításokkal teli magyar feliratot. Az úgynevezett extrák említésre sem méltók.

John Wayne-nek biztosan tetszett volna…
Értékelés: 4/10

Vidd hírül a spártaiaknak (Go Tell The Spartans)
MGM 1977
Háborús (114 perc)
Rendező: Ted Post
Szereplők: Burt Lancaster, Craig Wasson, Clyde Kusatsu
Zene: Dick Halligan

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr862027892

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása