KÖNYV: The Marine Book – A Portrait of America’s Military Elite (Chuck Lawliss)
2010. április 06. írta: Monty H.

KÖNYV: The Marine Book – A Portrait of America’s Military Elite (Chuck Lawliss)

Első a harcban

Elég sok olyan könyv átment már a kezemen, mely a világ katonai alakulatairól szólt. S mivel az Egyesült Államok tengerészgyalogsága egyike a legnépszerűbb témáknak a fenti kategóriában, meg is lepődtem, amikor a viszonylag szerény kialakítású kötetet átpörgettem, és rájöttem, hogy ez bizony figyelemreméltóbb, mint sok más próbálkozás.

A szerző, Chuck Lawliss, egykori tengerészgyalogos, a koreai háború veteránja, író és újságíró, igen alapos munkát végzett, melyet hathónapos kutatás előzött meg. Nem egyszerűen a hadtest történelmét foglalta össze, hanem továbbment és az újoncok, a tisztek, a repülősök, sőt, a női tengerészgyalogosok világát is külön-külön körüljárta. Eközben az alakulat számos híres tagjának rövid életrajzát is megismerteti, John Lejeuene-től Lewis Pullerig, illetve egy kétoldalas értelmező szótárral segít nekünk eligazodni a bőrnyakúak sajátos szóhasználatában. A függelékben pedig megtalálhatjuk a hadtest parancsnokainak névsorát, a különböző bevetések listáját, illetve az egyes háborúkban elszenvedett veszteségeket is. Külön érdekességet jelent az a névsor, mely a később országosan vagy világviszonylatban is híressé vált tengerészgyalogosokat foglalja össze. Az amerikai háborús filmekben feltűnő színészek közül például többen is szolgáltak náluk, többek között Gene Hackman (Bat 21, Különleges küldetés), Charlton Heston (Ben Hur), Lee Marvin (A piszkos tizenkettő, A nagy vörös egyes), George C. Scott (Patton) vagy Robert Ryan (A piszkos tizenkettő, A leghosszabb nap, A halál ötven órája)… 

A kötet egyetlen komoly hátránya a kora: 1988-as kiadványról van ugyanis szó, ergo nemhogy a második, de még az első öböl-háború sem került belé. Egy bővített kiadásban pedig várhatóan több színes kép is elkélne, mert ebben a változatban csak a három képmelléklet színes, a szöveget kísérő, bő száz fotó mind fekete-fehér.

The Marine Book – A Portrait of America’s Military Elite
Írta: Chuck Lawliss
Guild 1988
192 oldal

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr891863711

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása