FILM: Commando On The Front Line (Tengerészgyalogosok a frontvonalban)
2010. március 14. írta: Monty H.

FILM: Commando On The Front Line (Tengerészgyalogosok a frontvonalban)

„A tengerészgyalogos négy jellemzője: bátorság, elszántság, önzetlenség és vidámság.”

A Discovery Channel és a hasonszőrű csatornák jóvoltából az átlagos tévénéző ma már dúskálhat a jobbnál jobb dokumentumfilmekben. Talán ez az oka annak, hogy minálunk nemigen kaphatók ilyen filmek DVD-n. Angliában azonban más a helyzet, és ezt a kiadványt is ott szereztem be, mivel nemcsak a téma érdekelt, hanem a fülszöveg is sokat ígért…

A brit Királyi Tengerészgyalogság egyike a legrégebben fennálló elit alakulatoknak. Bár a nagy létszámú különleges egységek közé tartozik, a kiképzés egyben válogatás is, vagyis aki a kilenchónapos alapkiképzésen nem teljesít elég jól, attól rövid úton búcsút vesznek – noha a természetes (értsd: önkéntes) lemorzsolódás mértéke sem csekély. Hogy ez a valóságban hogyan is megy, nos, ez a sorozat erről szól. Chris Terrill operatőr páratlan lehetőséghez jutott: egy teljes éven át kísérhetett egy tengerészgyalogos szakaszt, a kiképzés első napjától kezdve az afganisztáni bevetésekig. Így született meg az egyik legvalóságszagúbb filmes beszámoló, amit a modern katonaság belső világáról valaha láthattunk.

Terrill tehát kamerájával együtt érkezett Lympstone vasútállomására, ahonnan a megszeppent jelöltekkel együtt indult a laktanyába. A szerelvényosztástól az elméleti foglalkozásokon át a terepgyakorlatokig mindenhova elkísérte őket, sőt, egyeseknek még a családját is meginterjúvolta, hogy megmutassa, mit élnek át a jövendő harcosok közeli rokonai, akiknek ugyanúgy meg kell küzdeniük szeretteik hiányával, mint maguknak a tengerészgyalogosoknak. Akkor sem kapcsolta le a kamerát, amikor a kudarc keserűségétől könnyekre fakadt újoncok érzéseit kellett rögzítenie, vagy amikor a sárdagasztásra büntetésből kirendelt szakasszal tartott. Afganisztánban pedig a többiekkel együtt menetelt, kúszott és didergett a tálibok uralta hegyek között. Elkötelezettségét bizonyítja az is, hogy az alapkiképzés végeztével beállt a sorba, kameráját átadta segédjének, és ugyanúgy végigcsinálta a négy záró próbatételt, mint akármelyik tengerészgyalogos-jelölt (ezt is végignézhetjük egy plusz epizód révén). 55 éves kora ismeretében ez igazán csodálatra méltó. A kiképzésvezetők ugyanígy gondolták, mert az utolsó – harcfelszereléssel 8 óra alatt megtett 48 kilométeres távot magába foglaló – menetgyakorlat után az újdonsült tengerészgyalogosok mellett ő is átvehette a híres zöld barettsapkát…

Sajnos nem írhatom azt, hogy az érdeklődők máris indulhatnak megvenni ezt a lemezt, mert ahogy írtam, külföldön szereztem be, nálunk pedig nem kapható, így tehát marad az internetes rendelés. Viszont komoly előny, hogy a duplalemezes kiadvány angol feliratot is tartalmaz.

Terrill egyébként könyv alakban is összefoglalta élményeit, mely 2007-ben jelent meg az Arrow Books jóvoltából, Commando címmel. A 386 oldalas kötet a sorozat készítése során szerzett élményeket osztja meg, méghozzá nagyon élvezetes formában. Találhatunk olyan részeket, melyeket a filmváltozatból végül kivágtak, de jól megvilágítja azt is, hogy miféle nehéz munka az elkötelezett dokumentumfilmesé... Akik már jobban belelátnak a Királyi Tengerészgyalogság világába, és nem ez az első könyvük a témában, bizonyára élvezik majd az olvasást.

A legjobb katonai témájú dokumentumfilm, amit valaha láttam.
Értékelés: 10/10

Commando On The Front Line
ITV Productions 2007
Dokumentumfilm (460 perc)
Rendező, operatőr, gyártásvezető: Chris Terrill

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr321741764

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása