KÖNYV: Hemingway nyomában (Michael Palin)
2010. február 28. írta: Monty H.

KÖNYV: Hemingway nyomában (Michael Palin)

Nagy utazás…

Michael Palin nevét ma már legalább annyian ismerhetik színvonalas dokumentumfilmjei, mint színészi – elsősorban a Monty Python-csoport tagjaként végzett – munkája révén. Egykori társaihoz hasonlóan ő sem tudott nyugton ülni idősebb korában, így bebarangolta a Földet és benyomásait néhány jól sikerült sorozatban és könyvben rögzítette. Ezek egyike volt a Hemingway nyomában.

Ernest Hemingwayt talán annyira sem kell bemutatnom, mint Michael Palint, hiszen a huszadik század egyik leghíresebb és legismertebb írójáról van szó. Azt viszont, hogy hol, hol nem fordult ő meg élete folyamán, valószínűleg kevesebben tudják. Az 1899-ben született fiatalember még tizennyolc éves sem volt, mikor az első világháború olaszországi frontjára került, ahol egy mentőautó sofőrjeként szolgált; a húszas években Párizsban élt, majd Spanyolországban, Kubában, az Egyesült Államokban, de eljutott Afrikába is. Palin 1999-ben, az író századik születésnapján vállalkozott arra, hogy stábjával végigjárja ezeket a helyszíneket és szemügyre vegye, mi maradt utána.

A szerző szerencsére nem szimplán hotelszobákat és éttermeket akart nekünk megmutatni, hanem néhány jellegzetes életképet is fel akart villantani. Ennek hála olyan egyes szám első személyű tapasztalatokat is szerzett, amelyeket az író maga is megélt akkoriban, például a bokszmeccseket, a marlinhalászatot, a pamplomai bikafuttatást, esetleg a Kilimandzsáró megtekintését egy repülőgép fedélzetéről. Hemingway nyomában járva tehát nemcsak az író életrajzát követjük, hanem betekintést nyerünk egy-egy ország történelmi, kulturális és földrajzi sajátosságaiba is. Palin pedig nem viszi túlzásba sehol az elbeszélést: mindenről csak annyit mond el, amennyit tudni érdemes, közvetlen stílusának hála pedig akkor is könnyedén magunk elé képzelhetnénk az elmondottakat, ha nem találnánk a kötetben bőséges képmellékletet.

Amint kitalálható, a témából dokumentumfilm is készült. A szerző a kötet elején említi, hogy két külön alkotásról van szó, melyek egyike sem helyettesítheti a másikat. Így tehát, akinek tetszett a könyv, bátran ajánlom, tekintse meg a DVD-n nálunk is kapható filmváltozatot. Én pedig most megyek, és előveszem Hemingway valamelyik könyvét. Mondjuk a Vándorünnepet…

Hemingway nyomában (Hemingway Adventure)
Írta: Michael Palin
Park Könyvkiadó, 2008
Fordította: Báti Júlia
208 oldal

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr651785875

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása