KÖNYV: Éjfélre kitisztul (William Wharton)
2009. december 18. írta: Monty H.

KÖNYV: Éjfélre kitisztul (William Wharton)

A pár napja bemutatott könyvnek, A halálra ítélt szakasznak nyugodtan lehetne az ellenpárja ez a kötet. Míg az könnyű háborús regény, ez önéletrajzi ihletésű háborúellenes mű, de ugyanúgy az ardenneki amerikai részvételről szól.

Will Knott szakaszvezető szemén keresztül ismerhetjük meg a német ellentámadást megelőző napokat a belgiumi erdőkben. Knott és néhány hasonszőrű értelmiségi bajtársa felderítő őrjáratra indul. Beveszik magukat egy elhagyott kastélyba és megfigyelést végeznek. Persze nem holmi szuperkatonákról van szó: túl sokat gondolkodó, túlságosan is értelmes fiatalemberek, akik a többieknél is szívesebben maradnának ki az egész második világháborúnak csúfolt őrületből. Úgyhogy az őrszolgálat adása mellett bridzselnek, sakkoznak, rejtvényeket készítenek, vagy épp elmélkednek. A közelben azonban németek tűnnek fel, akik meglehetősen hibbant dolgokat művelnek, például hóembert építenek és karácsonyfát állítanak amerikai kollégáiknak…

Wharton (a szintén híres Madárka szerzője) tehát saját élményeiből dolgozott, amikor a könyvet írta. Bizonyos szempontból emlékeztet a klasszikus amerikai háborús regényekre, mivel végighúzódik rajta a konfliktust megfejtésére irányuló törekvés, másrészt viszont terjedelme szerencsére nem lépi át a két és fél száz oldalt, vagyis sokkal emészthetőbb. Ugyanakkor nem tudnám fenntartás nélkül a legjobb háborúellenes könyvek közé sorolni: atmoszférája valóban kézzelfogható, stílusa valóban közvetlen, és remekül megragadja a háború kíméletlen valóságát az egyszerű kiskatona szemszögéből, de nekem mégis hiányzik belőle valami. Talán Arkagyij Babcsenko és Sven Hassel könyvei után már jobban igénylem, hogy valami nagyon markáns érzést közvetítsen egy ilyen üzenetet hordozó mű…

A kötetből film is készült 1992-ben, méghozzá Ethan Hawke (Holt költők társasága), Kevin Dillon (A szakasz), Gary Sinise (Apollo 13, Forrest Gump), Frank Whaley (Született július negyedikén, Szving mindhalálig) és John C. McGinley (A szakasz, Dokik) főszereplésével. A 104 perces alkotást nálunk VHS-kazettán forgalmazták.

Éjfélre kitisztul (A Midnight Clear)
Írta: William Wharton
Fordította: Szilágyi Tibor
Cartaphilus 2007
248 oldal

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr941599790

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

king_aranarth 2009.12.22. 23:01:08

Nicsak! Egy poszt, amikor nem osztom a véleményedet: az Éjfélre kitisztul-t én ugyanis (szavaiddal élve) minden fenntartás nélkül a legjobb háborúellenes könyvek közé sorolom! :-)
süti beállítások módosítása