FILM: Vidéki lány
2009. október 19. írta: Monty H.

FILM: Vidéki lány

Ilyen asszony kell a házhoz?

A Vidéki lány Clifford Odet 1950-es Broadway-darabjának filmváltozata volt, mely a kor három színészóriását hozta össze: William Holdent, Grace Kellyt és Bing Crosbyt. Érdekesség, hogy éppen a forgatással egy időben zajlott a fentiek szerelmi háromszöge, amely szerencsés módon nem befolyásolta hátrányosan a végeredményt. 

Frank Elgin egykor sikeres énekesként kereste a kenyerét. Kisfia halála azonban nemcsak letörte, hanem még önbizalmát is elvette tőle, és alkoholizmusba taszította. Régen még tündöklő felesége egyre fogyatkozó türelemmel próbálja őt a jó irányba terelni, eközben azonban teljesen a fejére nő. Egy új színházi szerep azonban új lehetőséget hoz Franknek, ehhez viszont meg kell erőszakolnia magát, hogy megint képes legyen a színpadon is teljesíteni. Rendezője, Bernie Dodd mindent elkövet a siker érdekében, eközben viszont a feleséggel is szembekerül…


Grace Kellynek ez az alakítása hozta meg a várva-várt Oscar-díjat – és joggal. A feldúlt, elégedetlen és elhanyagolt feleség (hol van ez a másutt látott szőke hercegnőhöz képest?) életre keltése lényegesen komolyabb feladatot rótt rá, mint azelőtt bármelyik karaktere, neki pedig sikerült megbirkóznia a feladattal (többek között vidékies kiejtése és kellően leharcolt megjelenése révén). Bing Crosby – akire leginkább zenés szerepei jóvoltából emlékezhetünk – is másféle embert alakít, mint a többi filmjében. William Holden sem marad el tőlük, és mivel a forgatókönyv is jól sikerült, az eredmény egy kiválóan megírt, hiteles emberi dráma, melyen érződik a cseppet sem könnyű forgatási munkálatok hatása is. A régi klasszikusok között mindenképpen figyelemreméltó filmnek találom.

A film magyarul is kiadásra került, de sajnos már nemigen beszerezhető. Az angol kiadás sok más felirat mellett szerencsére magyart is tartalmaz, extrákra viszont ne is számítsunk.

Grace Kelly, Bing Crosby és William Holden – kicsit másképp.
Értékelés: 8/10

Vidéki lány (Country Girl)
Paramount 1954
Dráma (100 perc)
Rendező: George Seaton
Szereplők: Bing Crosby, Grace Kelly, William Holden
Zene: Victor Young

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr981470162

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása