KÖNYV: You Can Draw Star Wars (Bonnie Burton, Matt Busch & Tom Hodges)
2009. április 30. írta: Monty H.

KÖNYV: You Can Draw Star Wars (Bonnie Burton, Matt Busch & Tom Hodges)

"Mert sztárvárszt rajzolni te is megtanulhatsz..."

Nem ez az első és nem is az utolsó Star Wars-vonatkozású kötet, amit bemutatok, de kétségtelenül ez az egyik legkülönlegesebb. Aki a címből még nem jött volna rá, annak elárulom, hogy egy külföldön nagyon is népszerű könyvsorozat egyik darabjáról van szó. Ott ugyanis számos, rajzolók vagy rajzolni vágyók számára írt album kapható, amelyek adott témák papírra vetéséhez adnak ötleteket. Kaphatók tehát Manga-figurák, járművek vagy állatok megrajzolását segítő kötetek. És pár éve megjelent a fenti is, amely a Csillagok háborúja világát helyezi előtérbe…

A közepes méretű album már megjelenésével a rajzolást juttatja eszünkbe, mivel ötletes módon spirálozott kivitelben készült. A fejezetek sorra veszik a szükséges technikákat és témákat. Először a rajzeszközök, majd az alapvető formák, az emberi test sajátosságai, a fény-árnyék hatások kerülnek sorra, később az erre a világra jellemző gépek és lények. Természetesen a mozgás és a testtartás jellegzetességei sem maradnak el, nem beszélve a perspektíváról. Több helyen pauszpapírból készült oldalakat találunk, amelyeket a mögöttük levő oldalra ráhajtva mutatják meg, hogyan is néz ki például az emberi alakon belüli csontváz, illetve hogy egy-egy rajz vázlata hogyan alapozza meg a majdani kész művet.

A kötet végén még a színek jelentősége, illetve a képregény forgatókönyvének megalkotása is szóba kerül. Mivel a kiadvány szűk száz oldalt tartalmaz, kitalálható, hogy egyes altémákkal csak érintőlegesen foglalkozik, ettől függetlenül ennél többre nincs szükség, hiszen aki ennek hatására vág bele a rajzolásba, az úgysem elégszik majd meg ennyi szakirodalommal.

Matt Busch és Tom Hodges rajzai valóban inspiráló módon töltik meg a kiadványt. Akinek ez nem elég, annak javaslom, látogasson el a www.youtube.com oldalra és tekintse meg Busch tanulságos és jópofa oktatóvideóit (ajánlott keresőszó: you can draw star wars), amelyek még azok számára is igen szórakoztatóak, akik nem feltétlenül akarnak rajzolni, de érdeklődnek a Csillagok háborúja iránt. Az első két ilyet máris linkelem:

You Can Draw Star Wars
Írta: Bonnie Burton
DK 2007
96 oldal

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr761089372

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása