KÖNYV: Egy jampi szív
2009. március 16. írta: Monty H.

KÖNYV: Egy jampi szív

A Fenyő

Pár hete, a Made in Hungária című zenés film megtekintése után döntöttem úgy, hogy végre elolvasom Fenyő Miklós életrajzi könyvét. Kíváncsi voltam, hogy a forgatókönyv mennyire volt hű a valósághoz, de amúgy is sok fehér folt volt a fejemben a Hungária együttessel kapcsolatban…

A szerzőpáros, Gesztesi Ildikó és Albert már az előszóban bevallják, hogy rajongói szeretetük vezette őket odáig, hogy fel merjék vállalni a magyar könnyűzene egyik óriásának életrajzát. Ezúttal azon szerencsés esetek egyikének lehetünk tanúi, amikor nemcsak lelkesedésből jutott elegendő egy mű megírására: a kötet lapjairól nemcsak a zenész és a zene iránti szeretet sugárzik, hanem stílusa is jól eltalált, emellett közérthető és olvasmányos. Különösen örültem annak, hogy egyetlen témánál, életszakasznál sem időznek többet a kelleténél – ez az életrajzoknál nagyon gyakori hiba –, vagyis sehol nem fullad unalomba a könyv! Az életút mellett pedig szépen kibontakozik a hatvanas-hetvenes-nyolcvanas évekre jellemző magyarországi zenei élet tablója is, amelynek kapcsán szintén sok mindent el lehet és el is kell mondani.

Mivel a szerzők rengeteg sajtóanyagot összegyűjtöttek az évek során, mi több, személyes kapcsolatban is állnak Fenyő Miklóssal, biztosak lehetünk abban, hogy minden szükséges adatot megkaptak a kötethez. Ez utóbbi tény perszer felveti azt a kérdést, vajon kellően objektív-e a tárgyalás, ha például a Hungária együttes felbomlását fejtegető részre gondolunk. Jómagam nem látom át a magyar popélet összes szereplőjének életrajzát és hátterét, ezért nem tudok mit mondani ezzel kapcsolatban, csak annyit, amennyit személy szerint kiéreztem a könyvből: megbántani szerintem senkit nem akartak vele, de igenis adtak Fenyő véleményére, és végső soron ez az ő életrajza.

A keményfedeles kötet kiállítása kellően igényes. Számos fotó idézi az elmúlt évtizedeket, és különösen érdekes a Fenyő Miklós gyerekkorában, illetve korai korszakában készült fotók sora. A magyar könnyűzenei élet minden rajongójának ajánlom szeretettel.

Egy jampi szív
Írta: Gesztesi Ildikó és Gesztesi Albert
Rózsavölgyi és Társa 2006
272 oldal

 

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr491005838

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása