FILM: Buddy Holly története
2009. február 02. írta: Monty H.

FILM: Buddy Holly története

Viva Rock n' Roll!

Buddy Holly halálának 50. évfordulója alkalmából be szeretném mutatni a róla készült életrajzi filmet is. Ezt a magyar televízió is sugározta a nyolcvanas években, így talán még emlékeznek is rá páran. Valóban említésre méltó alkotás, amely anno Oscar-jelölést hozott a főszereplő Gary Buseynak, és a zenei feldolgozás kategóriában meg is kapta a fenti díjat.

A film 1956-ban kezdődik, amikor Buddy és két barátja már javában zenélgetnek, és végre egy-egy stúdió is érdeklődni kezdődik utánuk. Innen aztán – a történet szerint – majdnem egyenes út vezet New Yorkba, a Coral lemezkiadó vállalathoz…

A számos korabeli sláger mellett Holly saját dalaiból szám szerint tizenkettőt hallhatunk (például Oh, Boy, Rave On, Listen to Me, That’ll Be The Day), így a zenei élmény garantált, nem beszélve a jól sikerült díszletekről és jelmezekről. Maga a forgatókönyv sem rossz, az egyetlen gond vele, hogy nem követi pontosan az eredeti életrajzot, vagyis számos részlet kimaradt, és több név is megváltozott, egyrészt mert a valóságban lényegesen bonyolultabb volt a Buddy zenekarának tagsága és annak változása (itt végig ugyanazzal a két sráccal együtt alkotják a Tücsköket), másrészt, mert a banda további tagjai egy másik életrajzi filmhez akkorra már eladták a jogokat. Az élvezhetőséget ez nem rontja, csak a hitelességet. Gary Busey és társai, Charles Martin Smith és Don Stroud viszont felejthetetlen alakítást nyújtanak, és nemcsak színészileg: amit a képernyőről hallunk tőlük, az bizony saját hang és saját hangszer, nem playback! Erre a tudásra pedig szükség is volt, mivel az alacsony költségvetés miatt a színpadi felvételeket általában csak egyszer vagy kétszer tudták felvenni.

Érdekesség, hogy Gary Busey részt vett volna egy korábban esedékes Buddy-filmben (ott nem Hollyt, hanem egy másik Tücsköt alakított volna), ám azt a projektet a stúdió végül lefújta, Busey viszont ennek hála nagyon is képben volt a fenti alkotás forgatásának megkezdésekor. Láthatóan magáénak érezte a szerepet, és ezt a néző is érezheti.

A film nálunk sajnos nem szerezhető be DVD-n. Angliában kapható egy extrák és felirat nélküli változat, illetve az Egyesült Államokban kiadtak egy audiokommentárt is tartalmazó verziót. Csak reménykedhetünk, hogy egyszer majd nálunk is megjelenik, méghozzá az őseredeti magyar szinkronnal (Gary Busey magyar hangja Szerednyei Béla!).

Méltó, bár kissé pontatlan emlékezés Buddyra.
Értékelés: 9/10

Buddy Holly története (The Buddy Holly Story)
Columbia 1978
Zenés életrajzi film (109 perc)
Rendező: Steve Rash
Szereplők: Gary Busey, Don Stroud, Charles Martin Smith, Maria Richwine

 

Néhány hasznos link

Részlet a filmből: a Tücskök az Apollo színpadán 

A film előzetese

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr14918149

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása