FILM: Gyorsabb a halálnál
2008. december 03. írta: Monty H.

FILM: Gyorsabb a halálnál

Vadnyugati párbajverseny

Magányos cowboy közeledik egy Redemption nevű porfészekhez, valahol a Vadnyugat kellemetlenebbik oldalán… Itt és most azonban kivételesen egy nőről van szó, aki gyanúsan hasonlít Sharon Stone-ra. A városkát Herod (Gene Hackman) uralja, minden fajta értelemben. Ő pedig minden évben versenyt szervez a párbajszellemmel megáldott szerencsevadászoknak. Így egy füst alatt jól szórakozik és megszabadul mindazoktól a veszélyes elemektől, akik az ő helyére ácsingózhatnak… 

Az alaptörténet tehát nem rossz, ehhez ahhoz még hozzáadhatunk még néhány kellemes tényezőt: Alan Silvestri zenéjét, Dante Spinotti operatőri munkáját, kiváló díszleteket és jelmezeket, meg persze a színészek sorát. Ez utóbbi azért is érdekes, mert akad ismerős arc itt bőven: Leo DiCaprio, aki meglepően jól alakítja a tejfelesszájú párbajhőst; Russel Crowe, a pappá lett egykori bandita, aki mindenáron ki akar maradni a versenyből; Lance Henriksen (az Alien-sorozat Bishopja), Keith David (A szakasz Kingje) és Gary Sinise (Apollo 13, Forrest Gump) pedig kisebb szerepekben remekelnek. Bár karakterfejlődésre nemigen van idő a néhány napot felölelő forgatókönyv révén, a színészek jól meg tudták ragadni ezeket a típusokat, és ennyi itt elég.

Nem ismerem annyira a western műfaját, hogy biztosan állíthassam, a legjobbak közé tartozik, de nekem nagyon tetszett. Egyszerre idézi a klasszikus vadnyugati filmeket (például a kissé ódivatúnak tetsző ráközelítéses kameratechnikával) és az életszagúbb (véresebb), a western romantikájával inkább leszámolni vágyó alkotásokat.

Kellemes vadnyugati dráma.
Értékelés: 8/10

Gyorsabb a halálnál (The Quick and The Dead)
Columbia Tristar 1995
Western (103 perc)
Rendező: Sam Raimi
Szereplők: Sharon Stone, Gene Hackman, Leo DiCaprio, Russell Crowe
Zene: Alan Silvestri

 

A főbb szereplők arcképcsarnoka

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr25774059

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

matiszakos 2009.01.08. 17:23:22

Ez egy jó filmnek tűnik. Majd megnézem....
süti beállítások módosítása