FILM: A nap birodalma
2008. október 12. írta: Monty H.

FILM: A nap birodalma

A kis Chris Bale kalandja

Klasszikus darab. Egyszerre szól a háborúról, a gyermekkorról, a felnőtté válásról és a repülésről. Steven Spielberg alkotásának középpontjában egy angol kisfiú áll, aki a Távol-Keleten ragad, mikor a második világháború eléri a csendes-óceáni térséget. Szüleit a nagy rohanásban elveszti, és hamarosan egy japán internáló táborban találja magát. Angol és amerikai civil rabok között él éveken át, és itt érik felnőtté.

A központi téma: hogyan éli meg egy fiúcska a háborút, illetve hogyan alakul át. Mindezt elsőre is megállapíthatjuk: az elkényeztetett úri gyerekből önálló, sokat próbált fiatalember válik, aki – akármilyen furán is hangzik – valószínűleg lelkileg többet profitált a világégésből, mint bárki más. Kiszakadt ugyanis a jómódú diplomatacsaládok életviteléből, és megtanulta becsülni, ami igazán fontos. Mindeközben pedig szívja magába a repülés élményét, még ha csak úgy is, hogy a tábor melletti repülőtérről felszálló vagy éppen azt támadó gépeket kémleli, és bőr pilótadzsekit visel…

Régóta tudomásom volt a filmről, de csak nemrégiben szereztem be, s nem is a második világháborúval kapcsolatos érdeklődésem miatt. A stáblistán szerepel Christian Bale neve is, aki felnőtt színészként tett rám mély benyomást, először az Equilibriumban. Amikor aztán utánanéztem, miben is szerepel még, kiszúrtam ezt a darabot, és akkor beugrott, hogy a nevét már akkor, ’87 körül is olvastam valahol: egy újságcikkben kiemelték az ifjú tehetséget. Ezért volt igazán érdekes a számomra ez a film. Első főszerepét is olyan kiválóan játszotta, mint a későbbieket. Akad persze más ismerős arc is. John Malkovich-ot nyilván nem kell bemutatni. Joe Pantoliano neve pedig a Mátrix rajongóinak mondhat valamit.

Szép film, Spielberg és a többiek méltán lehetnek büszkék rá.
Értékelés: 9/10

A nap birodalma (Empire of The Sun)
Warner Bros. 1987
Háborús dráma (147 perc)
Rendező: Steven Spielberg
Szereplők: Christian Bale, John Malkovich, Miranda Richardson
Zene: John Williams

 

Húsz évvel ezelőtt így nézett ki a jelenkor egyik legkiemelkedőbb színésze...

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr30710118

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása