FILM: Az utolsó golyó
2008. szeptember 16. írta: Monty H.

FILM: Az utolsó golyó

Vajon kit talál el?


Na igen, ez is ez olyan film, amit egy hipermarketben az igencsak leárazott DVD-k között talál meg az ember. Én is ott találtam 299 forintért, gondoltam, ennyit megér. De sokáig nem néztem bele, mert a kevésbé igényes csomagolás kicsit riasztott. Egy nap aztán elővettem. Pozitív csalódás volt.

1945 nyara. A borneói dzsungelben ausztrál erők kergetik a körülzárt japánok maradékát. Egy kis rohamcsapat útnak indul, hogy az utolsó túlélőket is kifüstölje. Köztük van Stanley (Jason Donovan), aki nemrég még aktákat tologatott odahaza. A tapasztalatlan katona hamarosan egyedül marad az őserdőben – bajtársait két rejtőző japán katona jól célzott lövedékei terítik le. Az egyiket még le tudja szedni, ezután viszont patthelyzet alakul ki. Két katona és két mesterlövészpuska néz farkasszemet. Az idő fogy, a türelmük fogy, a lőszer fogy…

Bár nem tartozik minden idők legjobb háborús filmjei közé, mindenképp figyelemre méltó alkotás. A jelmezekre, a díszletekre és a hangulatra nem lehet panasz. A szereplők is a helyükön vannak. A „halálos macska-egér játék két ember között” nem először került filmvászonra (lásd még Ellenség a kapuknál), de továbbra is jól működik. A háborús téma rajongóinak tehát jó szívvel ajánlom.

Különösen érdekes – legalábbis a hozzám hasonló érdeklődésűek számára – a filmben fontos szerepet kapó M-1 Garand puska. Aki végignézte Az elit alakulatot vagy egyszerűen ismeri a második világháború amerikai fegyvereit, biztosan ismeri ezt a vasat, melyet Patton tábornok „minden idők legjobb harceszközének” nevezett. A háború egyik legjobb kézifegyveréről van szó, egy robusztus, 7,62-es, félautomata puskáról, amelynek jellegzetessége a nyolc lőszert befogadó töltőkeret volt, melyet kiürülése után a fegyver pengő hang kíséretében dobott ki magából. Mivel ezt az ellenség is meghallhatta, a katonák általában magukkal hordtak egy üres töltőkeretet, hogy adott esetben megtévesszék (előcsalogassák a fedezékből) vele ellenfeleiket – ezt a trükköt a filmben is alkalmazzák.

Több, mint aminek látszik.
Értékelés: 8/10

Az utolsó golyó (The Last Bullet)
21 Century Australia, 1995
Háborús film (90 perc)
Rendező: Michael Pattinson
Szereplők: Jason Donovan, Koji Tamaki
Zene: Nerida Tyson-Chew

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr75700747

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása